Google Assistent på Svenska: Vad gör Sveriges early adopters?

Hur använder Sveriges företag Google Assistent
För ungefär två veckor sedan dök nyheten upp om att Google Assistent nu ska släppas på Svenska. Flera Svenska företag har bjudits in för att utveckla pilotversioner av sina appar till Googles röstassistent och pressmeddelanden om dessa släpp kom ut den 15 Augusti. Men vilka är de svenska företagen som bjudits in att börja bygga upplevelser för Google Assistent? Och vad säger de om sina satsningar på röstassistenter? Läs mer nedan.
Det är förstås värt att poängtera är att Google Assistent än sålänge bara finns tillgänglig till mobilen. Dessutom har appen ännu inte släppts på svenska (vilket många klagat på i såväl onlineforum som i Facebookgrupper som många på onlineforum och i Facebookgrupper som Google Home Sverige.)
Inför Google assistentens släpp till allmänheten så har vi på Smartahogtalare kikat på vad 4 av de utvalda företagen gjort som en del av sina pilotprojekt. Vad säger de själva om sina egna satsningar på röstassistenter?
Vi har spanat in följande företags röstprojekt

 • SJ
 • ICA
 • SAS
 • H&M Home

SJ – Småprata med SJ eller lär dig nya saker om ditt tåg med hjälp av Google Assistent

SJ rostassistent google assistent smartahogtalare.se Sverige
SJs innovationsavdelning SJ Labs har varit med i nyheterna tidigare. Kanske är de mest kända för att ha rullat ut NFC “chipp” (utvecklade av svenska Biohax) som kan användas för att blippa biljetter ombord på SJ’s tåg.
I deras egna pressrelease beskriver SJ sin nya rösttjänst som ett första test på vad de i framtiden kan komma att erbjuda för tjänster när teknik som röststyrning och artificiell intelligens utvecklas

“Vi vill vara där kunden är och tror att röststyrning är framtidens kanal för dialog med våra kunder och i framtiden också en kanal för att köpa sina resor. Det känns jättekul att SJ är med när Google Assistent lanseras på svenska.”
– Ida Svensson, Ansvarig för digital innovation på SJs avdelning för kanalutveckling.

Vad kan SJs action göra?

De funktioner som just nu finns med i SJ’s pilotversion är att man kan:

 • Ställa frågor om trafikläget. Antingen för en station eller för ett tåg och få svar om spår och avgångstider.
 • Ställa in sin favoritsträcka som SJ sedan kommer ihåg (så att det sen blir ännu enklare att fråga om trafikinfo).
 • Småprata och lära sig nya saker om tåget.

SJ’s action för Google Assistent hittar du här.

ICA – Google Assistent

 
MonICA är tillbaka!
ICA röstassistent Monica Smartahogtalare.se Sverige Google Asistent
ICA har lanserat sin egna app till Google Asistent som går under namnet Monica. Monica är en välbekant figur för vissa, då hon är en av ICAs gamla reklamkaraktärer som tillsammans med sin man Icander fanns med i ICAs marknadsföring under 70-talet. I samband med detta släpp får alltså karaktären Monica äntligen göra en “comeback”.
Monica, ICAs Röstassistent för Google Assistent - smartahogtalare.se
Denna Google Action app har tvecklats av deras innovationshubb ICAx vars ansvarige Samuel Young kommenterade släppet på följande vis

“Röststyrning kommer få allt större betydelse och vi är glada att kunna lansera vår digitala assistent Monica på Googles plattform. Vi tror att röststyrning kan förenkla våra kunders vardag. Samtidigt som du kollar in i kylen och ser vad som behöver kompletteras kan du prata in det som fattas på inköpslistan”
– Samuel Young, ansvarig för innovationshubben ICAx, i ett pressmeddelande.

Vad kan Monica göra?

ica google assistent funktioner
Än sålänge kan Monica hjälpa till med inköpslistor och matinspiration, men fler funktioner ska vara påväg.
För att kunna prata med Monica behöver användaren ha ett Ica-konto. Tjänsten aktiveras när användaren säger “Okej Google, låt mig prata med Ica”.
Du kan läsa mer om ICA’s röstassistent på deras hemsida. Deras app hittar du här.

SAS – Får fram flyginformation oavsett hur du bokat din flygresa.

SAS google assistent action smartahogtalare.se
SAS action för Google Assistent gör så att du kan hämta bokningar, ta del av din resplan eller checka in, oavsett vilken kanal du använde för att boka din flygresa. Precis som andra AI assistenter och appar så lär sig SAS mer med tiden
Vi har ännu inte, men har kontaktat SAS för att få mer information om hur appen utvecklades och vad de har att säga om sin satsning på röstassistenter.

Vad kan SAS göra?

 • Få fram flyginfo.
 • Checka in på ditt flyg.
 • Kopplas ihop med ditt Eurobonusnummer.

sas röstassistent sverige -smartahogtalare.se
Precis som vi nämnt högre upp i inlägget så fungerar det ännu inte att prata på svenska med Google Assistent för alla användare, men när det väl funkar så kan man säga “Prata med SAS” till Google Assistent för att komma igång med appen. Du hittar SAS Google Assistent action här.

H&M Home – Få inedningsförslag, mood-boards och inspirationstips från H&M Homes Stylist

h&m home google assistent action - smartahogtalare.se
Föga överraskande så kan H&Ms app för Google Assistent hjälpa till med inredningsförslag och inspirationstips. H&M visade upp sin app redan i juni i år under Stockholm Fashion Tech Talks.
H&M lyfter själva fram att det är viktigt att hålla sig uppdaterad i en industri som ändrar sig så snabbt som modeindustrin.

“Inom H&M-gruppen jobbar vi fokuserat med tech-innovationer för att skapa extraordinära kundupplevelser. Modeindustrin förändras snabbt och tekniklösningar blir allt viktigare för att kunna anpassa sig till ett ständigt föränderligt samhälle” – Elin Frendberg, H&M group Business Development.

En sak som får H&Ms action att sticka ut från mängden är att den använder sig av en människoröst istället för en robotröst som annars är standard i dessa sammanhang.

Vad kan H&M home stylist göra?

 • Ge personliga styling- och produktförslag
 • Moodboards
 • Prata med en människoröst istället för med en robotröst.

Du kan hitta H&Ms Google Assistent action här.

Sammanfattning

Google+Assistent-sverige-svenska-smartahogtalare.se
De Google Actions som utvecklats av SJ, ICA, SAS och H&M Home i samarbete med Google är förstås tidiga versioner av appar som sannolikt kommer utvecklas betydligt i takt med att dess utvecklare får ta del av data och information om hur de används. När Google Assistent väl släpps till en bredare publik på mobilen och sedan såsmåningom till deras smarta Google Home högtalare så lär det dyka upp ännu fler svenska Google Actions.
Det finns förstås flera företag som t.ex. Bonnier, Acast och förstås Sveriges Radio som är bland de första i Sverige som har börjat utveckla upplevelser för Google Assistent. Det lär bara vara en tidsfråga innan dessa appar (actions) kommer finnas tillgängliga för Google Home. På smartahogtalare.se kommer vi självklart följa detta område med spänning.

You may also like...

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *