Alexa Sverige: Guide till Alexa & Svenska Skills För Amazon Echo

alexa-skills-svenska-sverige-echo

Kanske har du precis fått en Amazon Echo högtalare och nu så undrar du hur du kan få ut det mesta av din nya Alexa röstassistent? Eller så funderar du på om Alexa är rätt röstassistent för dig och hur bra den funkar i Sverige? Isåfall har du kommit till rätt guide.

Alexa var faktiskt den första smarta högtalaren som jag själv kom att äga. Vad som började som ett superbra Black Friday fynd 2017 (det blev en Amazon Echo Dot gen 2 ifall ni undrar) förvandlades snabbt till ett stort intresse för smarta hem. Det blev även startskottet för denna sajt!

Idag äger vi 3 Alexa/Amazon Echo högtalare i vårt hem och när vi nu haft dem i så många år så vill vi dela med oss av våra egna upplevelser.

amazon echo dot

Såhär såg vår första Amazon Echo högtalare ut.

I det här inlägget går vi igenom följande:

  • Finns Amazon Echo och Alexa på Svenska?
  • Hur bra funkar Alexa i Sverige?
  • Vad är Alexa skills?
  • Finns det Svenska Alexa skills?
  • Vad använder vi vår Amazon Echo till?

Finns Amazon Echo på svenska?

Tyvärr inte! Amazon har inte riktigt gått i samma riktning som Google här.

Google Home har satsat på att bredda och täcka upp så många språk som möjligt med sin röstassistent Google Assistent, men Amazon Echo finns för närvarande

Däremot tycker vi att Alexa funkar utmärkt i Sverige.

Hur funkar Amazon Echo & Alexa i Sverige?

Amazon Echo dot gen 3

Vår upplevelse är att Alexa ändå fungerar väldigt bra i Sverige.

Jag tog faktiskt med mig alla mina 3 Amazon Echo högtalare när jag flyttade hem till Sverige i somras efter att ha bott 5 år i Storbritannien. Jag märkte ingen skillnad egentligen vad gäller Alexas funktionalitet eller hur den funkade i Sverige. Det är bara att koppla upp mot WiFi och köra!

Begränsat utbud av skills – men ändå bra kompatibilitet i Sverige

Det finns givetvis ett lite mer begränsat utbud av Svenska skills (skills är då vad Amazon kallar “apparna” för som Amazon Echo kan köra) och det finns inte heller lika många företag som har integration med Alexa, i och med att Sverige är en ganska begränsad marknad för Amazon.

Däremot är Alexa fortsatt en av de ledande smarta hem röstassistenterna i världen. När du köper t.ex. smart belysning, smarta pluggar och liknande i Sverige så har dessa nästan alltid stöd för Amazon Echo såväl som Google Home.

Funderar du på att köpa en Amazon Echo så du kan använda Alexa?

Just nu har Webbhallen väldigt bra erbjudanden och priser på just Amazon Echo högtalare i sin shop. Se nedan för aktuella priser.

[dfrcs name=”Amazon Echo” brand=”Amazon” saleprice_min=”100″ title=” Här är de {num_products} lägsta priserna vi lyckats hitta för Amazon Echo”]

Prata på Engelska med din röstassistent (och slipp jobbiga språksituationer!)

Vi upplever ofta när vi använder t.ex. Google Home på svenska att högtalaren har svårt att förstå oss. Det är flera som delar denna frustration, vi har sett i diverse automatiseringsgrupper och smarta hem grupper på Facebook att det är många som tvingas säga “OK Gogo!” istället för “Ok Google” för att bli förstådda av den röstassistenten.

När du väl kommit över hur det är att prata på Engelska med din röstassistent så märker du att Alexa är superbra på att förstå dig!

 

Vad är Alexa skills?

Precis som appar för din smartphone så finns det appar för din Amazon Echo högtalare. Amazon kallar dessa appar för Alexa Skills och du hittar dem på Amazons hemsida.

Du kan också fråga Alexa om skills så kommer hon berätta mer om dem.

För att starta en Alexa skill behöver du bara klicka på “Enable” knappen när du är inne på sidan på Amazons hemsida för den Alexa skill du vill använda. Sedan räcker det med att säga aktiveringsordet till din högtalare som visas upp i pratbubblan på sidan (se 2 i bilden nedan)

Exempel på hur det ser hur på en sida för en Alexa skill. Klicka först på Enable knappen (1) och sedan behöver du bara be Alexa att starta skillen (2).

Svenska Alexa skills

Även fast Alexa inte kan prata på Svenska ännu så finns det redan nu flera appar ute på Amazons marknadsplats för dina smarta Amazon Echo högtalare som har kopplingar till Sverige.

Eftersom det fortfarande är “early days” för smarta högtalare så har vi använt följande kriterier för skills som kommit med på vår lista:

  • De är skills utvecklade av Svenska företag eller apputvecklare eller
  • De är Alexa skills som pratar Svenska eller
  • Skills som handlar om Sverige eller som är relevanta eller är av stort allmänintresse för oss i Sverige.

Lista: Våra favoritskills på Svenska för Alexa

Sveriges Radio – Nyheter och uppspelning av radio från SR (Sveriges Radio)

Besök skillens sida HÄR.

 

Kategori: Nyheter, musik.

Släppt: 2017

Språk: Svenska & Engelska

Utvecklare: Magnus Suneson, Tobias Björnsson och Jonas Lindholm + Play-X, Sveriges Radio.

Starta denna skill genom att klicka på “enable” på skillens sida och säg sedan “Alexa, open Swedish Radio”

Utvecklare från Sveriges Radio var väldigt tidiga med att börja utveckla för Amazon Echo. Redan 2016 under SVT, Sveriges Radio och URs gemensamma “Ship it Days” (ett slags innovationshackathon) så utvecklade en grupp som kallade sig för Team Echo en Alexa Skill för Sveriges Radio

Denna skill låter dig streama radiokanaler från Sveriges Radio, lyssna på radioprogram och de senaste nyheterna från Sveriges Radio. Public service när den är som bäst helt enkelt.

För att spela en specifik kanal kan du t.ex. säga

– “Alexa, ask Swedish Radio to play P4 Stockholm”

eller

– “Alexa, ask Swedish Radio to play P4 Gothenburg”

Läs mer om hur Sveriges Radio skapade denna skill här.

Sveriges Radio Flash Briefing Skill

Värt att notera är att Sveriges Radio har en egen skill för sina nyhetssändningar så att du enkelt kan lägga till dem i din flash briefing i Alexa. Den hittar du i din Alexa app eller på deras hemsida här.

 

IKEA Trådfri – Styr smart belysning från IKEAs TRÅDFRI grupp

Besök skillens sida HÄR.

Kategori: Smarta Hem, Belysning

Släppt: 2017

Språk: Engelska

Utvecklare: IKEA

Starta denna skill genom att besöka dess sida, klicka på enable och säg t.ex. “Alexa, turn on the bedroom lights”. För en lista med kommandon, läs din TRÅDFRI dokumentation eller läs mer om skillen på dess

informationssida på Amazon ovan.

Denna skill kan du använda för att kontrollera smart belysning från IKEA med din röst som t.ex. TRÅDFRI, FLOALT, JORMLIEN och SURTE. Denna skill kan hjälpa dig dimmra, släcka ner, tända eller ändra färgtemperatur på din belysning i hemmet.

Vi har inte testat IKEA TRÅDFRI ännu men när vi har gjort det så kommer vi självklart recensera och testa denna skill.

Vi har dock redan nu sett bland recensionerna av denna skill att det verkar som en del användare rapporterat in problem om att den stundtals ska ha slutat fungera. Tillsvidare kanske det är bäst att hålla sig till IKEAs egna applösning för TRÅDFRI belysning.

Vill du läsa mer om Trådfri? Spana in vår sida dedikerad till IKEA Trådfri HÄR.

Fab Music Quiz   – Ett musikquiz och frågesport om The Beatles

Besök skillens sida HÄR.

Kategori: Musik, Quiz och Spel.

Släppt: 2017

Språk: Engelska

Utvecklare: Alex Bergström & Smartahogtalare.se

Starta denna skill genom att besöka dess sida, klicka på enable och säg sedan  “Alexa, open fab music quiz” eller “Alexa, play fab music quiz”

Frågesport utvecklad av mig själv faktiskt. På min gamla arbetsplats fanns det ett gäng utvecklare som utvecklade Alexa skills, och jag fick lära mig själv hur man gör.

Denna Alexa skill är en frågesport/quizskill om mitt favoritband The Beatles. Du får svara på 5 frågor om John, Paul, George och Ringo där du måste välja ett av 4 svarsalternativ.  Få så många rätt så du kan klassa dig själv som Beatlesproffs!

Sweden Trivia GameEn skill med en frågesport om Sverige.

Besök skillens sida HÄR.

Kategori: Quiz, Spel, Trivia.

Släppt: Okänt

Språk: Engelska

Utvecklare: codesue

Starta denna skill genom att besöka dess sida, klicka på enable och säg sedan “Alexa, play Sweden Trivia Game”.

En Frågesportsapp / ett quiz där du får svara på kunskapsfrågor om Sverige.

swedenGeek – Intressant (och random) fakta om Sverige

Besök skillens sida HÄR.

 

Kategori: Quiz, Spel, Trivia.

Släppt: Okänt

Språk: Engelska

Utvecklare: codesue

Starta denna skill genom att besöka dess sida, klicka på enable och säg sedan “Alexa, play Sweden Trivia Game”.

En skill med intressant fakta om Sverige. Inte använt den här så mycket men när vi först testade insåg vi snabbt att en del av faktan i denna skillen var väldigt väldigt grundläggande som t.ex. “The capital of Sweden is Stockholm”, men det är definitivt en bra skill du kan tipsa vänner i utlandet om som kanske vill lära sig mer om Sverige.

 

Sweden National Anthem – Spelar upp Sveriges nationalsång.

Besök skillens sida HÄR.

 

Kategori: Nationalsång, musik.

Släppt: Okänt

Utvecklare: FreshDigitalGroup

Starta denna skill genom att besöka dess sida, klicka på enable och säg sedan “Alexa, play Sweden Trivia Game”.

 

En Alexa skill som spelar upp Sveriges nationalsång när du startar den. Gör vad den ska (och vi har inga klagomål).

Har du eller ditt företag utvecklat en Alexa skill som du tycker borde vara med på vår lista? Kontakta oss gärna eller skicka ett meddelande till vår Facebooksida så kan vi se om vi kan lista den här och bygga ut den här listan.