Vad är smarta högtalare? – Din guide till röstassistenter i Sverige.

Guide till Smarta Högtalare och Röstassistenter i Sverige

Röstassistenter är ett tekniksegment som växer snabbt i Sverige sedan Google Home kom ut på Svenska marknaden den 24 oktober. Teknikjättar som Amazon, Google, Apple och Sonos har alla egna smarta högtalare som gjort att det smarta hemmet nu är tillgängligt för den breda massan. Men vad är egentligen en smart högtalare? Vad kan de göra och vilken ska man välja? Läs mer i vår nybörjarguide…

 

Vad är smarta högtalare?

 
 

En smart högtalare är en högtalare med inbyggd röstassistent och kan med hjälp av ett “aktiveringsord” och muntliga instruktioner svara på frågor, styra uppspelning av musik eller kontrollera uppkopplade enheter i hemmet som t.ex. smarta glödlampor.

google-home-smarta-hem-hogtalare-smartahogtalare.se-sverige

Vad kan smarta högtalare göra?

Smarta högtalare och röstassistenter har flera användbara funktioner. De kan exempelvis:

 • Spela upp musik från streamingtjänster som Spotify, Amazon Music eller Google Play.
 • Läsa upp nyheterna.
 • Ge dig en väderleksrapport.
 • Väcka dig genom deras inbyggda väckarklocka.
 • Styra olika appar.
 • Skapa en inköpslista.
 • Ställa in påminnelser.
 • Lägga till möten till din kalender, eller få din kalender uppläst.
 • Användas som äggtimer.
 • Kontrollera andra “smarta” enheter som glödlampor  i ditt hem (om de har stöd för röstassistenter).
 • Svara på diverse frågor.

Hur pratar jag med min smarta högtalare?

Börja med att säga rätt aktiveringsord för att din smarta högtalare ska börja lyssna på dig. Sen så är det bara att prata röstassistenten och säga vad det är du vill att den ska göra.

Olika röstassistenter har olika aktiveringsord. Just nu är aktiveringsorden följande…

“OK Google” eller “Hey Google”  för Google Home.

“Alexa”  för Amazon Echo*

“Hey Siri”  för Apple HomePod.

*Du kan även säga “Echo” eller “Amazon” beroende på vilket av de 3 aktiveringsorden du valt i inställningarna du vill att din Echohögtalare ska reagera på.

Kan jag prata på Svenska med min smarta högtalare?

Ja, men idag är det bara Google Home som du kan prata med på Svenska.  

Vilka smarta högtalare finns det?

Amazon, Google, Apple och Sonos har alla egna smarta högtalare, så det finns ett ganska brett urval av högtalare på marknaden beroende på din budget och vad du vill ha ut av dina högtalare (t.ex. ljud, portabilitet eller särskilda funktioner hos de inbyggda röstassistenterna).

Den här guiden innehåller annonslänkar som går till Amazon, Teknikmagasinet och Kjell & Company. Du kan läsa mer om teamet bakom smartahogtalare.se här

[dfrcs name=”Google Home, Amazon Echo, Philips Hue, Sonos” saleprice_min=”300″ title=” Här är de {num_products} bästa smarta hem erbjudandena vi har lyckats hitta på nätet just nu”]

Röstassistenter från Amazon

Amazon Echo – Generation 2 av Amazons röstassistent Alexa


amazon-echo-alexa-gen-2-smarta-hem-smartahogtalare.se

Amazon var tidigt ute med sin första Echo-högtalare; Redan 2014 släpptes deras första Echo. Nu finns den andra generationen av deras Amazon Echo högtalare ute, och det finns dessutom flera andra modeller av Echo-högtalare som ni kan senedan.  

Amazon Echo använder sig av den virtuella röstassistenten Alexa och kan strömma musik från t.e.x Spotify, köra appar (Alexa Skills), svara på frågor eller styra smarta enheter i hemmet som Philips Hue glödlampor.


Läs mer


Visa pris

Amazon Echo Dot – En mindre Echo men med full funktionalitet och Alexa


amazon-echo-dot-sverige-smartahogtalare.se

Låt inte det yttre utseendet lura dig. Amazon Echo dot är en mindre, men minst lika kraftfull röstassistent som precis som den större Echo använder sig av Alexa för att svara på frågor, styra uppspelning av media eller smarta enheter i ditt hem. Inbyggd AUX-ingång gör så att du enkelt kan koppla ihop din Echo Dot med en större högtalare du har i ditt hem. 


Läs mer


Visa pris

Amazon Echo Spot


amazon-echo-spot-smarta-hem-smartahogtalare.se-sverige

Äntligen en Echohögtalare med en skärm! Färgskärmen är 2.5″ och kan visa dig användbar information som väder, tid eller kalenderuppdateringar. Perfekt som väckarklocka eller för att styra smarta enheter i hemmet som Philips Hue belysning. Stödjer även IFTTT för utökad funktionalitet. Levereras med nätadapter för Sverige.


Läs mer


Visa pris

Amazon Echo Show


Echo Show är den ultimata skärmupplevelsen för Echo. Med inbyggd touchskärm lägger denna röstassistent till en ny dimension till din Alexa-upplevelse. Stödjer videosamtal och kan även styra smarta enheter i ditt hem. Finns i svart eller vitt. Har åtta inbyggda mikrofoner samt dubbla högtalare för bättre ljud. Mått: 187x187x90 mm


Läs mer


Visa pris

Röstassistenter från Google

Google Home – Googles flagskepp inom röstassistenter


google-home-smarta-hem-hogtalare-smartahogtalare.se-sverige

Googles röstassistent i Google Home kan precis som Alexa spela upp musik från t.ex. Spotify. läsa upp nyheter, göra sökningar, svara på frågor och styra t.ex. smarta glödlampor eller strömbrytare ditt hem.. Google Assistant finns tillgänglig på Svenska och sedan tidigare också på Engelska, Franska, Tyska eller Japanska.


Läs mer


Visa pris

Apple

Apple var tidigt inne på området röstassistenter med Siri, röstassistenten som vi alla känner till. Med sina HomePod högtalare är de på allvar med och konkurrerar med Amazon och Google inom området smarta högtalare i Sverige.

Sonos

Sonos från Kalifornien har sålt högtalare i den övre pris- och kvalitéklassen i över 15 år och har nu med sina smarta högtalare tagit fram en blandning av smarta funktioner och ljudkvalité som alla audiofiler kommer uppskatta. Sonos stödjer också multiroom-uppspelning av musik (på kontoret har vi 4 stycken Sonos One’s strategiskt placerade för att hela kontorslandskapet ska kunna lyssna på Spotify) och använder sig nu av Amazon Echos röstassistent Alexa i sina Sonos One högtalare. Det ryktas även att Sonos kommer få stöd för Google Assistant samt Siri i framtiden, så det verkar kunna bli ett väldigt intressant alternativ om man inte vill “låsa upp sig” hos ett enskilt företags “ekosystem” av tjänster och produkter.

Vilken smart högtalare ska jag välja?

Som du kanske har märkt så finns det en uppsjö av olika högtalare och röstassistenter att välja mellan och det är t.om. innan dessa på allvar har slagit igenom i Sverige (!). På Smartahögtalare.se så kommer vi under de närmsta månaderna att arbeta på guider och recensioner om dessa högtalare för att underlätta ditt val och dina efterforskningar.

Värt att tänka på när du väljer högtalare / smart speaker är förstås:

 • Vad ska du använda dina högtalare till?
 • Hur viktigt är det med bra ljud i dina högtalare?
  • Amazon Echo och Google Home har helt OK ljud för hemmabruk och om man nöjer sig med det enkla. Men vill man ha bättre ljudkvalité kan det vara värt att kika på Amazon Echo Plus eller de mer maffiga Apple HomePod eller Sonos One.
 • Vilken röstassistent vill du använda dig av?
 • Vill du kunna koppla ihop flera högtalare?
  • T.ex. för multi-room musik eller om du har en Chromecast du vill kunna använda ihop med din smarta högtalare som t.ex. Google Home.
 • Pris (ibland finns det fler högtalare i lager och priset kan vara något bättre om man beställer från utlandet från t.ex. Amazon). Det är alltid värt att både kolla svenska priser och utländska priser.
 • Vikt/Portabilititet
 • Vill du använda din högtalare för att styra ditt smarta hem och fler smarta enheter?
  • Då måste du kolla upp kompabilitet och om högtalaren du funderar på att köpa stödjer t.ex. den smarta glödlampan du vill använda och vice versa…

Kom också ihåg att alla funktioner kanske inte finns tillgängliga i Sverige eller på Svenska ännu. Men sålänge du är medveten om detta så är vi övertygade om att du endå kommer kunna hitta många användningsområden, oavsett vilken smart högtalare du i slutändan bestämmer dig för att skaffa.

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom vad smarta högtalare är, vad de kan göra och vilka smarta högtalare det finns att köpa i Sverige idag.

Har du någa tankar kring den här guiden eller tips på vad vi kan ta med när vi uppdaterar den? Kontakta oss gärna – den här guiden uppdateras ständigt.