Teknologi i framkant möjliggör både nytta och nöje

Att vi lever i en tid där teknologin utvecklas i rekordsnabbt går ytterst få obemärkt förbi. Det är surrealistiskt att tänka sig att smarta telefoner inte existerade för 20 år sedan. En allt mer framstående teknologisk utveckling påverkar oss i stor utsträckning.

Främst talar man om de många fördelar som finns, där teknologin på många sätt förenklar, förhöjer och effektiviserar vår samtid. Några exempel på sådana teknologiska möjligheter är smarta högtalare och nöje som streaming av musik samt spel på nätet.

Låt oss titta närmare på några av de digitala nyttan och nöjen som en ständigt framväxande teknologi gjort möjlig!

Smarta högtalare för ett enklare liv

Smarta högtalare började blir en grej i USA redan för tio år sedan och nu har trenden intagit Sverige med storm. Med hjälp av en smart högtalare kan du styra allt från musik och tv till kaffemaskin och belysning, det med genom att använda din röst. Genom att ge högtalaren ett kort kommando kan användaren utföra sysslor utan att själv behöva röra ett finger, något som effektiviserar vardagen något enormt. Låt säga att du får feeling för musik när du står och lagar mat, men kanske inte vill lämna köksbänken och kladda ner högtalaren, ja då är det bara att be din smarta högtalare att starta önskad låt. En annan smidig funktion är att användaren med en kort fråga kan få reda på aktuellt väder eller annan fakta som kan hittas online. Det finns en rad olika varianter av smarta högtalare, där Alexa och Google Home är de två mest populära. 

Streaming av musik och film

Idag finns en uppsjö av olika tjänster för streaming av både musik och film. Mest populärt i den tidigare nämnda genren är förstås Spotify, en musikstreamingtjänst som idag omsätter miljarders kronor varje år. När det gäller rörligt nöje är tjänster som Netflix och HBO framstående. Att oberoende av tid och rum avnjuta musik, serier och filmer är något som för många maxat livskvalitén ordentligt. Det har vi att tacka digitaliseringen för. Notera att denna slags streaming i stor utsträckning kan styras av smarta högtalare. I hemmet kan vi be vår smarta högtalare att starta en viss låt på Spotify, starta en film, eller stänga av eller sätta på både tv och musikanläggning. 

 

Spel och nöje i oändlig utsträckning

Att roa sig med spel är något vi människor ägnat oss åt sedan stenåldern. Då handlade det om vadslagning och kulspel, medan vi idag har oändliga möjligheter för nöje. Att spela tv-spel är något som länge varit populärt, både bland unga och äldre. Nu mer kan man spela i princip var som helst, när som helst, via både tv, dator och mobil. 

Framtidens teknologi

Funderar vi på hur samhället kan komma att se ut 50 år framåt, kan vi konstatera att det är nästintill omöjligt i att spekulera kring i vilken utsträckning teknologi och digitalisering kan ha hunnit utvecklats. Kommer samhället styras av robotar? Eller har vi nått toppen av den teknologiska samtiden? Det råder hur som helst inga tveksamheter kring att det finns både utrymme och möjligheter för ett ännu mer teknologiskt samhälle. För bara ett decennium kan man tänka sig att de idag etablerade konceptet för smarta högtalare kändes orealistiskt – det blir spännande att vad vad nästa smarta uppfinning kan tänkas bli! 

You may also like...

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *