Tekniken bakom den perfekta sportupplevelsen

Tekniken bakom den perfekta sportupplevelsen

 

Det är inte alltid det finns tid, och möjlighet, att befinna sig på plats i publiken när favoritklubben möter huvudrivalerna, eller när Sverige spelar landskamp. Det näst bästa alternativet är att se mötet hemma i tv-soffan. Med lite förberedelser går det att skapa en perfekt sportupplevelse, både när det gäller bild, ljud och betting.

 

TV eller projektor

 

Det råder delade meningar om huruvida det är en teve eller projektor som ger den bästa tittarupplevelsen. Teveapparaterna har fördelen att de går att hitta i flera storlekar, från 21 till 105 tum. De kräver heller inget mer än ett vägguttag. Projektorer var tidigare en exklusiv enhet för filmälskare, som hade egna biorum, men på senare tid har de blivit vanliga även i vardagsrummen. Det som ofta talar för projektorerna är att de ger en mycket större bild, men ju större bild desto större utrymme behövs. Två populära projektorer som passar för både tevetittande och film är BenQ W1090 och ViewSonic Pro7827HD.

 


Källa: Unsplash

 

Förutom en teve eller projektor (och duk) gäller det att skaffa rätt kanaler eller streamingpaket för att se den valda matchen. Sändningsrättigheterna till olika sporthändelser är väl utspridda mellan produktionsbolagen. Om du väljer att streama matchen är det viktigt att kontrollera anslutningen. En stabil och snabb bredbandsanslutning ger den bästa bilden.

 

Glöm inte ljudet!

 

Ljudet är lika viktigt som bilden när man ska titta på sport. Det är extra viktigt att tänka på ljudet om matchen ska ses genom en projektor. Projektorer kommer sällan med en inbyggd högtalare, och de som gör det har ofta en sämre kvalitet. De flesta projektorer går att koppla upp mot olika ljudlimpor, såsom Sonos Soundbar, och surroundsystem, som Sony 5.1.

 


Källa: Unsplash

 

Om du har en smart högtalare kan du lägga till en påminnelse om att dubbelkontrollera att ljudet fungerar tillsammans med bilden innan matchen börjar. Det finns inget som är mer irriterande än att ljud och bild inte kommunicerar med varandra när det väl är dags att titta på ett live-event.

 

Oddsen i mobilen

 

För att höja spänningen inför en match väljer många att betta på den. Sportbetting är en växande spelform och enligt Spelinspektionen är det en av de mest populära. Istället för att gå via ett fysiskt spelombud finns alla odds tillgängliga på nätet. Det går att betta både från datorn och i mobilen. Mobilbet går till precis som bet via datorn. Det finns flera spelmarknader till varje sporttillfälle. Det går att betta på vem som vinner en match, och på exakta resultat. Det går till och med att betta på live odds, vilket är betting som sker under tiden en match pågår. Där har mobilen en fördel till datorn. Det är smidigare att lägga ett bet i mobilen samtidigt som man tittar på en match, jämfört med att slänga upp en dator i knät.

 

Källa: Unsplash

 

Den perfekta sportupplevelsen på hemmaplan är inte långt bort. Det går att skapa rätt stämning med hjälp av ett bra ljud- och bildsystem. Lägg till en lagtröja, gott snacks och ett par bets, och man är mer än redo för att följa varje halvlek, period eller omgång, med spänning.