7 coola sätt att använda en smart högtalare som du också kan göra på din mobil

7 coola sätt att använda en smart högtalare som du också kan göra på din mobil

Det blir allt populärare med smarta högtalare, som förutom att spela upp musik, podcaster och annat ljud även fungerar som en assistent som kan svara på allt från vad klockan är, skriva en inköpslista, söka information på nätet till att läsa upp nyheterna.

 

En smart högtalare underlättar vardagen på många sätt, men du kan du faktiskt redan komma åt de flesta funktionerna genom din mobil. Här ger vi sju tips på hur du kan använda din mobil på nya sätt genom röststyrning.

 

1. Lägg till händelser i kalendern

 

Många svär fortfarande på den klassiska papperskalendern överlägsenhet när det kommer till att anteckna sina möten och bokade tider, i jämförelse med att använda mobiltelefonens något plottriga kalenderfunktion.

 

Men i och med röststyrningens intåg har de smarta telefonerna till slut även gjort nerkluddandet av måsten till en snabbare process i den digitala världen än i den analoga. Säg bara “Hej Siri” om du har en iPhone eller “Ok Google” om du har en Samsung och säg till vad du vill ha antecknat och när.

 

2. Ställ väckarklockan

 

Du ligger nerbäddad och är på väg att somna, när det plötsligt slår dig att du glömt ställa väckarklockan. Irriterande, javisst, men också lätt åtgärdat, säg bara till din högtalare eller telefon när du vill bli väckt och fortsätt din resa in i drömmarnas land.

 

3. I köket

 

Smarta assistenter är sällan så användbara som i köket när båda händerna är djupt begravda i en bröddeg samtidigt som du kommer på att du inte satt timern för köttfärslimpan i ugnen. Assistenten ställer in timern utan att du behöver kladda ner vare sig äggklockan eller telefonen. Du kan givetvis också be din assistent att leta fram recept.

 

4. Styr belysningen i hemmet

 

Nu kommer vi in på det kanske coolaste användningsområden för röstassistenten. Idag finns det nämligen särskilda lampor att köpa, som ser ut som vanliga glödlampor, men som kopplas ihop med din hemassistent. Det betyder att du kan säga till din assistent att tända, släcka, ändra färg på eller dimma specifika lampor i ditt hem. Röstaktiverad belysning känns futuristiskt men säljs redan idag på vartenda IKEA-varuhus.

 

5. Få trafikinformation

 

“Hur lång tid tar det att köra från Göteborg till Stockholm?” kan du fråga din röstassistent innan du lämnar hemmet, så får du den senaste informationen om trafikläget och hur lång tid som resan borde ta. Med din telefon kan du förstås sedan också ställa in gps:en, ringa och svara på samtal och välja dina favoritlåtar för din roadtrip – utan att någonsin behöva röra telefonen med händerna.

 

6. Läs dina mail och sms

 

Oavsett om du sitter med ögonen fixerade på E4:an eller i en mer avslappnad position i badkaret eller solariet, så har dessa situationer en sak gemensamt; de lämpar sig inte för att läsa mail eller sms. Det fixar dock din röstassistent! Be bara om att få dina senaste meddelanden upplästa för dig. Du kan till och med svara på meddelandet, diktera bara för din assistent vad du vill ha sagt, så skrivs det ner och skickas iväg.

 

7. Stör ej

 

I en tid då vi använder våra digitala prylar flera timmar varje dag och ständigt får notifikationer om meddelanden, samtal eller annat som kräver vår uppmärksamhet, är det viktigt att ibland bara koppla bort allt, för att vila, studera eller bara vara i nuet. Säg till din röstassistent att inte störa, så tystas dina samtal och notiser.