Är en smart högtalare ett krav i det smarta hemmet?

Image credit @BenceBoros at Unsplash

Marknaden för smarta högtalare har exploderat senaste åren. Bara Google har tre-fyra olika smarta högtalare just nu. Men måste man ha en smart högtalare i ett smart hem?

Den smarta högtalaren ses oftast som den centrala punkten i det smarta hemmet där allt kan styras med rösten. Via Google Nest hub har man dessutom en skärm där allt kan styras med touch.

Men om man redan har bra högtalare hemma, behöver man verkligen komplettera med en smart högtalare? Svaret på den frågan är både ja och nej. Man behöver inte ha någon smart högtalare för att styra sina smarta produkter. Både Google Home och Apples Siri går att styra direkt via mobilen, antingen via appar eller röst.

Även om man kan ha ett smart hem helt utan en smart högtalare så ser vi ingen anledning till detta. Smarta högtalare är idag ganska billiga. En Google Nest Mini, tidigare Google Home mini kostar idag bara några hundralappar. Vilket är hanterbart för de allra flesta.

Det är inte själva ljudet i den smarta högtalaren som är det primära, utan smartheten i att alltid kunna anropa högtalaren. Istället för att plocka upp mobilen när man står och exempelvis lagar mat är inte lika smidigt som att bara säga ”Hej Google” eller ”Hej Siri” för att sätta en timer eller tända en lampa.

Även om man kan styra sitt smarta hem utan en smart högtalare kräver de flesta smarta prylar, som exempelvis lampor, dörrlås osv internetanslutning via Wifi. Då räcker inte mobilen och dess mobilabonnemang hela vägen.

Philips Hue och IKEA Trådfri kräver internetanslutning. Men för att kunna styra lampor och andra smarta saker krävs ingen smart högtalare. Man kan genom rösten och via appar styra allt genom mobilen.

Slutsatsen är alltså att man kan klara sig utan en smart högtalare så länge man har en mobil och ett Wifi som kan styra alla smarta komponenter. Men det är både roligare och smartare att ha en smart högtalare som mittpunkt i sitt hem.