Amazon Echo (Generation 2) – Recension & Test

Amazon Echo - Generation 2

Flagskeppet från Amazon som verkligen levererar (även i Sverige)
8.7

Pris

8.0/10

Ljud

9.0/10

Funktioner

9.0/10

Pros

 • Bra ljud
 • Ny och mer kompakt design
 • Levereras med nätadapter för Sverige

Cons

 • Den nya strömsladden är ej USB längre utan unik och fungerar bara för Amazon Echo
 • Alexa pratar inte Svenska ännu

På Smartahogtalare.se har vi varit stora fans av smarta högtalare från Amazon enda sedan vi fick tag på vår första Echo under Black Friday 2017.

Amazon Echo har kommit en lång väg från sin första generations högtalare. Idag finns det ett bredd utbud av Alexa högtalaren i Sverige, dessutom i flera olika storlekar och prisklasser. Vi har testat den andra generationens Amazon Echo högtalare – en högtalare som minst sagt imponerat på vår skribent Alex.

Översikt

 

Vid första anblick så kan man fråga sig hur den andra generationens Amazon Echo skiljer sig från föregångaren. Börjar man gräva lite så finns det ett par uppenbara skillnader:

 • Generation 2 har en mer kompakt design. Själva högtalaren är alltså något mindre på höjden.
 • Amazon Echo Generation 2 har ett lägre pris och ger dig mer värde för pengarna.
 • En annan skillnad är att det inte finns en volymkontroll som du vrider på i Generation 2, en funktion som Generation 1 hade högst upp i toppen av högtalaren. Men du kan endå enkelt justera ljudvolymen med de två volymknapparna som finns på Amazon Echo Generation 2, eller med hjälp av din röst.

Storlek & Dimensioner

Mått: 148 x 88 x 88 mm
Vikt 821 g (vikten kan variera något beroende på konfiguration och tillverkningsprocess)
WiFi Stödjer 802.11 a/b/g/n.
Bluetooth: Stödjer Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) så att du kan streama från di nmobil till Ehco, eller från från Echo till din Bluetooth högtalare.
Högtalare: 2.5” woofer och 0.6” tweeter

Vad ingår i Boxen?

 • Amazon Echo
 • Strömkabel (1.8m)
 • Things to try kort
 • Snabbstartsguide

Funktioner

Precis som alla andra Amazon Echo högtalare så använder sig Echo Gen 2 av röstassistenten Alexa. När det kommer till funktioner så finns det gott om olika saker Amazon Echo kan göra. T.ex. kan Amazon Ehco…

 • Spela upp musik från Spotify (“Alexa, play songs by Avicii on Spotify”)
 • Höra de senaste nyheterna från t.ex. Sveriges Radio eller BBC.
 • Få en väderleksrapport (Alexa, what’s the weather like in Gothenburg today?…)
 • Bli väckt eller påmind  (Jag brukar använda Alexa som väckarklocka och äggtimer. Säg bara “Alexa, remind me in 10 minutes” eller “Alexa, wake me up at 7am”)
 • Skapa en inköpslista.
 • Styra din kalender, lägga till möten i din kalender eller få din kalender uppläst (“Alexa, add event to calendar”)
 • Kökstimer (“Alexa, set a timer for 4 minutes…”)
 • Kontrollera dina smarta hem enheter som t.ex. smarta glödlampor (om de stödjer Amazon Echo).
 • Svara på frågor (“Alexa, how old is the king of Sweden…”)

Ljud

För oss som för de flesta andra som köper högtalare så är ljudet den klart viktigaste faktorn när det kommer till hur nöjda vi är med en högtalare.

Vi har flitigt använt den mindre Amazon Echo Dot men har då alltid behövt koppla ihop den med en större högtalare för att få bra ljud i ett större rum. Med Amazon Echo slipper vi det här problemet: Amazon Echo står helt klart på sina egna ben när det kommer till ljud.

Ljudet bättre än Echo gen 1 och Echo Dot

Vi tycker ljudet är en klar förbättring från tidigare Amazon Echo Gen 1 och definitivt bättre än att enbart förlita sig på en mindre Amazon Echo Dot för att strömma musik.

Skulle du ändå vilja koppla in en extern högtalare till din Amazon Echo så går förstås det bra – det finns en 3.5mm AUX utgång. Pluspoäng!

Hur jag använder min Amzon Echo

Min Amazon Echo står i vardagsrummet och levererar bra ljud och uppspelning av musik på olika ljudvolymer. Skulle du vrida upp volymen till max så blir det väldigt högt.

Jag använder den mest till att lyssna på musik, sätta matlagningstimer och få nyheter upplästa i min Flash Briefing.

Jag har också smart belysning i mitt vardagsrum och en smart strömbrytare så att jag kan styra lite saker i min lägenhet via Alexa.

Design

Vi gillar verkligen det nya utseendet. Skalet är mer modernt och högtalaren är helt enkelt smidigare än första generationens Echo.

Vem bör köpa Amazon Echo?

Vi rekommenderar Amazon Echo för den som letar efter en smart högtalare att stå i centrum i det smarta hemmet. Den lämpar sig väl för att stå i vardagsrummet eller i hallen, och med bra ljud och stöd för smarta hem tillbehör så är den verkligen prisvärd och fullt tillräcklig för det mesta.

Om du inte tidigare haft en smart högtalare så kan det kanske vara smart att prova på med en mindre Echo högtalare, exempelvis en Amazon Echo Dot. Vi har dissat dess ljud lite, men den fungerar faktiskt helt okej i sovrummet eller i köket. Dessutom kan du koppla in en extern högtalare med hjälp av en ljudkabel och på så sätt göra din existerande högtalare “smart”.

Är det inte jobbigt att Amazon Echo bara pratar Engelska?

Egentligen inte. Alexa utvecklas hela tiden och nya funktioner släpps löpande, så röstassistenten har haft många år på sig att förbättras och bli så träffsäker som den endå är idag.

Min Amazon Echo förstår mig väl och att den dessutom hör en fast musik spelas upp rätt så högt är rätt så häftigt också.

Man vänjer sig vid att prata med sin Amazon Echo efter ett tag. Men när Amazon Echo väl börjar prata på Svenska så kommer vi garanterat skriva om det på sajten.

Var kan man köpa Amazon Echo (Generation 2) i Sverige?

Du kan köpa Amazon Echo hos Webbhallen.

Komaptibla tillbehör

Det finns gott om tillbehör som är kompatibla med Amazon Echo. När det kommer till tillbehör så finns det allt från smart belysning till smarta pluggar.

 

Slutbetyg: 8.7/10

Visa Pris

 

Andra recensioner och produkttester av Amazon Echo Gen 2 (både från Sverige och utlandet)

Tech Talk Sweden

Engadget

 

Äger du redan en Amazon Echo? Då kanske följande inlägg är av intresse: