29 maj, 2023

Vad betyder ljudkvalitet för dig?

Musik kvalitet
Spread the love

Liksom all elektronisk utrustning, finns ett brett utbud av kvalitetsnivåer och prislappar. Men hur mycket spelar ljudkvaliteten egentligen roll? Hur mycket mer (eller mindre) skulle du betala för bättre ljud?

Alla vet att ljudkvaliteten i ett hemmabiosystem är bättre än de inbyggda högtalarna i en TV. Men hur är det med smarta högtalare?

Amazon Echo och Google Home är två populära digitala assistenter som, förutom att utföra andra uppgifter, kan spela upp musik från vilken streamingtjänst som helst på nätet eller från musik som finns lagrad på enheten. Båda fungerar som smarta högtalare, men hur låter de?

Amazon Echo är ”portad” så att ljudet kan spridas i rummet, medan Google Home inte är ”portad”. Om du ställer en fråga till någon av dessa enheter i en bullrig miljö kommer de dock att fungera lika bra när det gäller att förstå din röst och svara på lämpligt sätt.

Tack vare en smart högtalare kan du med hjälp av rösten även söka på Google när du letar efter varor eller tjänster. Högst upp på sökresultatet hamnar ofta de företag som satsar på sökmotoroptimering, eller SEO som det också heter.

Referensmärken – Vad har vi strävat efter?

För att avgöra vilken som har bäst ljud, använde vi dem för att lyssna på samma sju låtar på vårt tysta kontor. Vi ville ha en smart högtalare som var tillräckligt portabel för att kunna tas med runt i huset, men tillräckligt kraftfull och välbalanserad för att låta bra oavsett var den satt.

Vad fann vi?

Både Google Home- och Amazon Echo-högtalarna har en tillfredsställande ljudkvalitet, men det är osannolikt att du skulle vilja köpa en av dem enbart på grund av deras musikaliska prestanda. Deras utformning uppmuntrar inte till god akustik. Det är mer troligt att du kommer att använda dessa enheter för att spela upp musik från en streamingtjänst eller från ett personligt bibliotek. I det fallet är ljudkvaliteten tillräcklig.

Det är också värt att nämna att ingen av de här enheterna kan anslutas till ett ljudsystem, så om du vill ha bättre ljud från din digitala assistent måste du ansluta den till några högtalare separat.

Google Home vs Amazon Echo: Vem vinner?

Både Google Home och Amazon Echo är ganska mångsidiga val för en smart högtalare. Båda kan spela upp musik från en mängd olika källor och kan integreras med din befintliga hemautomationsutrustning.

Men om du redan har investerat i Googles ekosystem är det vettigt att hålla dig till Google Home. Du får samma upplevelse oavsett om du lyssnar på musik eller ställer frågor. Den är också kompatibel med Chromecast och har tillgång till Google Play Music, vilket är en stor fördel om du använder den tjänsten.

Amazons Echo har bättre ljudkvalitet eftersom den är portad. Den har också stöd för Bluetooth och har den senaste rösttjänsten Alexa, vilket gör den kompatibel med fler smarta hem-produkter än någon annan högtalare på marknaden. Men den har inte stöd för Chromecast alls, vilket innebär att du måste använda en annan enhet – till exempel en tv – om du vill strömma musik från appar som Hulu, Google Play Music och Netflix.

Vill du läsa mer om teknik och ekonomi?

Underskatta inte betydelsen av ljudkvalitet

Även om du använder din högtalare mest för att spela upp musik från streamingtjänster online är det fortfarande värt att investera i en högtalare som låter bra. Oavsett hur bra dina nuvarande högtalare är kan de trots allt aldrig konkurrera med en dedikerad digital ljudkälla.

Echo vs Home: Vilken smart högtalare är rätt för dig?

För att välja – Ta hjälp av mer intressant information här!